onsdag 26 maj 2010

Himno de la Guardia Indígena Colombiana

Ännu en gång EL pilas representando. Om man ska dra en generell oallmänbildad slutsats om uppdelningen av de olika etniska (indianer/ursungsbefolkning, vad nu är den korrekta termen för tillfället..) grupperna i Colombia och i Sydamerika så kan de delas upp i tre skilda geografiska positioner; Indianerna från amazonas, indianerna från kusten  (karibien/Atlanten)  och indianerna från Anderna. 
Varför uttalar jag mig om indianer så när det ska handla om cumbia musik? Jo, därför att man kan säga att cumbian är en del av indianernas identitet i Sydamerika, även för afrolatinos.

Cumbian är alltså en kombination av Sydamerikas ursprungsfolkmusik med influenser från andra länder som tex den heliga kontinenten AFRIKA.

Sydamerikanska indianer har varit ganska nedtryckta  under kontinentens evolution. Det började med att de kallades för indios indigenas (indianer) och där efter campesinos (bönder). Om du tillhör en av de kategorierna anses du vara smutsig och okunnig. Orättvist tycker jag!

En tanke som attackerade mig när jag tänker på alla dessa förutfattade meningar är.
-Vad kämpar en bonde i Sverige för? Ett enat EU med jordbrukssubventioner och sin BMW, medan bönder i andra länder kämpar för en ko och moder jord. 
Bara en tanke...

I Colombia försöker de olika etniska grupperna få sin röst hörd. Som vanlig tar man till sig av musiken i om att det är traditionella grupper så använder man sig av traditionell musik tex  CUMBIA
Detta klipp är nationalsången för de olika etniska grupperna i Colombia och det är en CUMBIA låt. Deras rörelse, fackförening, organisation eller vad man vill kalla det heter Guardia Indigena. 
DE KÄMPAR FÖR MODER JORD OCH DEN STORA OCH ANSEDDA MINORITETS BEFOLKNINGEN.


Denna marsch kan ses som en karneval eftersom de är utklädda men nej nej de är ute och demonstrerar för vad de en gång var och är!
Jag vill poängtera att musik blandad med kamp i Colombia är slutsatsen av en fest. 
Men om det spills blod vilket är vanlig så kanske det inte är fest alla gånger.
Colombianer brukar säga på skämt att det får spillas blod men inte öl.
För de spansk talande vill jag tipsa om denna link. 

 • UNA INDIGENA COLOMBIANA. CARAJO!!!


 • Det kanske svårt att fatta situationen om vad som försiggår i Colombia, men hennes tal ger en oerhörd inspiration för en frihetskämpare eller en helt vanlig livsnjutare.
  El Pilas är Trött på att EU och den osynliga makten ska försöka lösa och styra andra länders  problem. När vi inte ens kan ta makten över våra egna rättigheter med utgångspunkten att det är många som har möjligheten. 
  Musiken är en lösning på mina problem. He, he kom till el cumbion på tisdagar, eventuell andra dagar och klubbar. Håll dig uppdaterat med Dj Mateo FB  MYSPACE eller BLOGGEN.
  Bless  
  El Pilas

  Inga kommentarer:

  Skicka en kommentar