lördag 8 maj 2010

EL MACHETE DE PALENQUE

Okey, första inlägget från dj pilas i denna uppfriskande blog "El Cumbion".
Målet med denna blog och vår musik är att öppna era hjärtan och sprida sabor y cultura (krydda och kultur) till era liv.
El cumbion kommer att försöka nå den organiska glädjen som finns inom oss alla. Med lite fakta och mycket folkclore kommer vi att ge alla framtida cumbioneros ett bra utbud. 
Med den traditionella musiken Cumbia kommer ni att kunna njuta a 100 (till 100).
I denna blogg kommer Colombia att nämnas mycket eftersom Cumbian kommer från Colombia. Själv spelar jag mest colombiansk cumbia men livet har lärt mig att man inte ska begränsa sig så länge man respekterar rötterna till det man ger sig in på. Så överasknigar är att vänta!
Colombianer är stolta över att colombia är  det land i Sydamerika där afrolatinos  slavarna var det första att göra sig självständiga från ni vet vilka (Europa). Efter självständigheten i Colombia utvecklades afrocolombiansk musiken till en hög nivå. Speciellt inom genren Cumbia utvecklades många olika rytmer. Precis såsom som reggaen har roots, dancehall och dub etc. 
En kunnig cumbionero kan urskilja skillnanden mellan olika cumbia rytmer. 


Detta klipp ger en viss inblick i hur afro-latinos i Colombia lever idag. Människorna är inte endast fiskare och jordbrukare utan även musiker. Musiken speglar deras liv såsom 9-17 arbeten präglar oss i detta kalla land. Den ses som något naturligt och en del av livet.
I videoklippet förklarar Torres, med den baby-gröna skjortan, sin ståndpunkt hur det är att födas med en gåva. Han spelar maracas som en gud och inser att han inte föddes för att spela trummor. Han filosoferar vidare; 


Det man föds med föds man med och ingen lärare kan komma och ändra på det eller  lära dig nåt som du inte föddes med.”

Kan kanske låta absurd för vissa men utifrån min synpunkt är det sant. Det är en bra filosofi som pressar ut det yttersta på det man är bra på, vilket kan ta dig till nya nivåer. I klippet sjunger bönderna en improvisationsång om sitt liv och deras machetes (svärdliknande föremål). Man kan dra likheter mellan Cumbian och andra kulturer som capoeria eller hiphop där dans och sång är två lika viktiga delar som kompletterar varandra. Man uttrycker sig genom dans och sång.   
Det är just det som är Cumbia, inte bara musik utan ett sätt och leva livet på!
Just det, alla ni framtidens cumbioneros, kom till: 
EL CUMBION PÅ TISDAGAR För att uppleva och känna Cumbian tillsamman med oss.
SUGAR BAR  21-1
(KAMMAKARGATAN9) (T-Rådmansgatan)

1 kommentar: