tisdag 4 maj 2010

EL CUMBIÓN!


Hjärtligt välkomna cumbiamberos och cumbiamberas till El Cumbión där Dj Mateo och Dj Pilas presenterar en frisk fläkt av afro-latinska, karibiska och andinska rytmer från alla Latinamerikas pumpande hörn. Rörelsen växer sig stark och vi kommer att mobilisera folket med besked, precis som vår president Evo Morales och den avkoloniserande demokratiska revolutionen i Bolivia.

Latinamerikas koloniala arv har förutom 500 år av förtryck och hänsynslös rovkapitalistisk exploatering också bidragit till ett kulturellt möte mellan Afrika, Amerika och Europa. Cumbian är ett perfekt exempel där slavrytmer blandats med ursprungsbefolkningens och kolonisatörernas melodier och instrument för att skapa en mix så smittande svängig att den funnit en plats i hela kontinenten.

Från dess vagga i Colombia har raspa-raspan och dragspelet anammats av allt från storband till DJ´s som kryddat cumbian med deras egna musikaliska och kulturella traditioner. I Mexiko har soundsystem-kulturen präglat en tung och kompakt Cumbia Sonidera med mariachi-blås och ljudeffekter. I Peru har underklassens egen cumbia, Chicha, utvecklat supersvängiga och gitarrbaserade rytmer fulla av andinsk melankoli likt Bolivias dansbandsdoftande överkomprimerade sound som på senare tid anammat Argentinas raka och tunga sväng från Cumbia Villera, en ungdomligt blaséig synth-cumbia full med gatulyrik. Från Argentina har även den nya vågen av klubbig cumbia nått ända hit med cumbiakryddade elektroniska produktioner. Med ett spann på mer än 70 år och lika många bpm rymmer cumbian såväl folklore, socialrealism, kampsång och melankoli som ren och skär fest, dans och barnsligt roliga absurditeter. Humor saknas inte och den behövs i dessa tider av pretentiös konformitet, upprepning, likriktning och överkommers.

Så var beredda för snart smäller det. Vi kommer att lägga upp schyssta youtube-klipp, artiklar, låtar, egna remixar och mixtapes och såklart info om våran Klubb EL CUMBIÓN och alla våra spelningar.

JUST NU spelar vi den 11/5, 25/5 och varje tisdag i Juni på Sugar Bar, Kammakargatan 9 (T-
Rådmansgatan). Öppet 17-01, vi kör igång 20.

JALLALLA LA CUMBIA CARAJO!! LEVE CUMBIAN FÖR FAN!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar